Uživatelská nabídka

Přihlášení uživatele

Návštěvnost

18186
DnesDnes3
VčeraVčera5
Tento týdenTento týden20
Tento měsícTento měsíc36
CelkemCelkem18186
3.137.187.233

Pátek 13. bývá v mnoha zemích považován za neštastný den. Kdo ale nevěří na pověry, může si ho i užít. A tak jsme navzdory datumu vyrazili na Rolandovu vyhlídku, abychom si připomněli "Světový den první pomoci".

dsc07647 20190915 1227760378Sraz byl na obvyklém místě u mostu za ZŠ Mládežnická v 17 hod. Na vyhlídce jsme si připomněli zásady poskytování první pomoci. Tento den je určen právě k tomu, aby se veřejnost seznámila se základy první pomoci a aby si také pod vedením zkušených instruktorů mohla základní život zachraňující úkony vyzkoušet.

Počasí nám tentokrát přálo, takže je potřeba poděkovat organizátorům za naplánování této vydařené akce. Fotografie najdete ve fotogalerii (přístup pouze po přihlášení uživatele).

Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

Teplé večery jsou jako stvořené k venkovnímu posezení a grilování s přáteli. Dnes si připravíme vepřovou grilovanou krkovici v domácí marinádě krok za krokem.

Správné grilování

Při přípravách na grilování je velmi důležité marinování. Maso naložíme minimálně tři hodiny před grilováním, avšak čím je maso déle naložené, tím lépe. Rozhodně není dobré maso jen potřít olejem a hned začít grilovat. Olej i marinádu necháváme před grilováním okapat.

Důraz klademe také na teplotu grilování. Gril je třeba dostatečně rozpálit, ideálně tak 35 - 40 minut předem. Teplota by měla dosáhnout 250 °C - 300 °C.

Stejně podstatná je i doba grilování. Vepřové a hovězí plátky grilujeme 6 - 10 minut, pstruhy asi 12 minut, kuřecí nevykoštěná stehna až 35 minut.

Recept na marinovanou krkovici na grilu krok za krokem

1) Příprava potřebných surovin.

Na domácí marinádu si připravíme 150 ml oleje, 3 lžičky sojové omáčky, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce hořčice, 150 ml piva, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku bílého mletého pepře, 3 lístky bazalky. Kromě toho budeme potřebovat větší nádobu na naložení masa.

2) Nejdříve dobře rozmícháme hořčici, sojovou omáčku a olej.

Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme.

3) Pak přidáme kečup, koření i sekanou bazalku.

Opět vše dobře rozmícháme a nakonec přilijeme pivo.

4) Plátky krkovice dobře omyjeme a osušíme. Maso nenaklepáváme.

5) Na dno větší nádoby nalijeme polovinu marinády a krkovici do ní vložíme.

6) Druhou polovinu marinády nalijeme na krkovici seshora.

7) Nádobu dobře uzavřeme a dáme do lednice rozležet.

Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin.

8) Namarinované plátky krkovice pokládáme na dobře rozpálený gril.

9) Marinovanou vepřovou krkovici grilujeme z každé strany přibližně 4 minuty.

Tady záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách.

10) Marinovaná krkovice na grilu chutná výborně s čerstvým chlebem a  pečeným bramborem.

Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky, avšak s touto marinádou nejsou potřeba.